Topinambury
Teď v předjaří je pořád velmi vhodná doba na sběr hlíz. Jak už jsem psala, přijďte, jsou zdarma k dispozici. Říkala jsem si, že by vás mohly zaujmout ne úplně obvyklé rostliny a jejich využití pro zdraví. Teď je sezóna topinambur, proto si dnes povíme něco o jejich složení a využití. Wolf-Dieter Storl, jeden z guru permakulturního pěstování ve své knize Zahradníkův rok píše o topinamburech toto: „Jedná se o jistý druh slunečnice pocházející z americké prérie. Na stejné ploše vyprodukují 3 - 4x více konzumní hmoty než brambory. Nevyžadují téměř žádnou péči při minimálních nárocích na půdu. Pokud se týče obsažených minerálních látek, převyšují brambory s velkým přehledem. Obsahují množství využitelného železa, vápna, kyseliny křemičité a celou paletu vitamínů. Mají jediný problém. Nelze je zařadit do následnosti plodin, protože z každého kousku hlízy vyroste další rostlina.“ Topinambury necháváme v půdě i přes zimu a vybíráme až těsně před konzumací. Abyste je v zemi našli, doporučuji zastřihnout stonky tak na 30cm. Pravidelné pojídání topinamburů má příznivé účinky při revmatizmu, vysoký obsah draslíku činí z topinamburů dobrý odvodňovací prostředek např. při otocích. Hlavní význam pěstování topinamburů spočívá v až šestnáctiprocentním obsahu inulinu - cukru vhodném pro diabetiky, který snižuje hladinu krevního cukru. Další léčivé účinky, jako například snižování cholesterolu v krvi, regulace krevního tlaku, zlepšování činnosti trávicí soustavy, ochrana jater a ledvin, ale i antistresové či detoxikační účinky byly v poslední době prokázány i vědecky. Z hlediska potravinářského jsou ceněny hlavně jeho hlízy, a to především pro vysoký obsah inulinu, který z topinamburu činí nízkoenergetickou dietní potravinu. Inulin není člověkem tráven a v zažívacím traktu působí jako vláknina. Jeho konzumace též příznivě účinkuje na snižování hladiny cukru v krvi (na rozdíl od energeticky bohatých potravin s velkým obsahem cukrů, živočišných tuků a škrobů). Blahodárně působí zejména ve stravě diabetiků a osob s jakkoliv oslabenou slinivkou břišní. Přitom je nutné nezaměňovat inulin a inzulin. Inulin je rostlinný polysacharid zcela nezávislý na inzulinu, tedy hormonu slinivky břišní, který řídí hladinu krevního cukru. Pozitivní metabolický efekt inulinu spočívá v jeho minimálním ovlivnění glykémie a v tom, že nezvyšuje nároky na sekreci inzulinu. Sušené listy si přidejte do čajů. Jde o výborný prostředek na snížení cukru v krvi. Pokud je usušíte a rozmixujete, vzniklý prášek můžete přidávat do jídla jako koření. Hlízy naložené do vína sloužily jako lék na srdeční choroby. Léčitelé za starých časů tento prostředek hojně doporučovali. V ruském léčitelství najdete množství tipů i receptů na jejich využití. Nejčastěji se připravují jako bramborák. Nejvíc mi chutná varianta polovina brambor, polovina topinambur. Výborná je i krémová polévka. Z plodů můžeme dělat i náhražku kávy. Při přípravě přidávejte proti nadýmavé koření( majoránku, saturejku). Zkoušela jsem dělat jablečnou přesnídávku s topinambury. Je moc dobrá. Dá se koupit i sirup z topinambur, vymačkaná šťáva se dá konzumovat i za syrova. Sušené stonky můžeme použít místo třísek na zatápění. Pokud byste chtěli topinambury vyzkoušet, přijďte k nám, na zahradě z nich máme pěkný živý plot. Můžete si natrhat si pro vlastní potřebu.
Recepty z topinambur.
Bramborák – topinaburák Připravuje se stejně jako klasický bramborák. Jen místo půlky brambor použijeme polovinu množství topinambur.
Polévka : osmažit na ghi nebo na másle palici česneku, přidat dvě velké mrkve, 11 hlíz, zeleninovou sůl. Povařit, rozmixovat, přidat miso. Hotové posypat slunečnicovými semínky.
Topinambury podle Bombay Expres
Cibuli osmažíme, přidáme nakrájené topinambury, indické koření ( mild madras curry), můžeme přidat česnek, čerstvý koriandr nebo třeba zelenou petržel. Osmažíme a podáváme s indickým chlebem ( naanem). (rdn)
Datum poslední aktualizace: 16. 6. 2023 8:57