Sušička potravin
Vážení a milí spoluobčané!
Internetový prostor nabízí prakticky neomezené místo. Proto bychom chtěli do tvorby stránek zapojit i vás, místní občany. S potěšením jsem dostala námět od pana Mezka. Děkuji a budu se těšit na další příspěvky.
Dnes se zkusíme zastavit u spotřebiče, který má v dnešní době čím dál více lidí. Jedná se o sušičku potravin. Nabízí uskladnění potravin sušením. Potraviny pak stačí uskladnit v neprodyšné sklenici a před použitím namočit nebo konzumovat sušené. Při použití nižších teplot se můžeme dostat do zony RAW. Dnes velmi oblíbené alternativy stravování.
Pan Mezek nám napsal::
Dobrý den,
stejně jako Vy chválíte domácí pekárnu, já chválím loni zakoupenou el.sušičku ovoce a jiného. Sušit je možné prakticky vše, co vypěstujeme na zahradě. Nic složitého, večer zapnete, ráno je to sušené. Jablka a hrušky na výborné křížaly, třešně, rybíz, angrešt, meruňky, případně ovoce exotické.
Zeleninu veškerou, co vám vyroste na záhonech. Rajčata, okurky, cukety, papriky, ředkvičky, feferonky, kedlubny, mrkev, červenou řepu, celer, špenát, kapustu, cibule, česnek a jiné. Sušené můžete dát do nálevů většinou z oleje olivového s příměsí různého koření, recepty snadno najdete na internetu. Nenaložené uskladníte do sklenic s uzávěrem a kdykoli použijete stejným způsobem, jako čerstvou zeleninu. Žádná celý rok v provozu nutná lednička nebo mrazák, žádné jiné výlohy se sušením. Po večerním zalití trochou vody kvůli lepšímu vyluhování, ráno zalijete horkou - ne vřící vodou a získáte mnoho druhů čaje, vylepšit je možné čaj přidáním různých aromatických bylin a kombinací ingrediencí.
Sušit se dají všechny léčivé byliny. Výhoda je, že sušit je můžete regulací teploty, tak ,jak to jednotlivé byliny vyžadují. S radostí pak sledujete, jak se vám vypěstované a následně zpracované produkty v lahvích hromadí.
Zažijete dlouhý, ale zajímavý a radostný proces, od jarního výsevu přes pěstební činnost až po zpracování. Neposlední výhoda je množství různých vitaminů, ekologicky získaných ze zahrady. Vše by mělo být zkonzumováno nejlépe do příští sklizně.
V případě přebytků není žádný problém ze sušené zeleniny a ovoce za nepatrný finanční obnos, neboť vše sušené obsahuje koncentrovaný cukr, vyrobit a pochutnat si na dobrém domácím vínu.
František Mezek.
Pan Mezek má zkušenosti se sušičkou značky Eta Fresa. Já mám sušičku Ezidri.
Etu nemám vyzkoušenou, ale u té mé mi vyhovují menší otvory, kterými nepropadávají usušené kousky. V případě potřeby se dá vložit sušící sítka, plato nebo papír. Sušička je stohovatelná až do výšky 15 plat. Když sušíme například jablka, ráda ji nechám v provozu uvnitř domu. Příjemně voní. Když sušíme houby tak naopak necháváme sušit venku, protože vůně hub je velmi intenzivní a v domácnosti by působila rušivě. Plata se dají umýt v myčce, což je v případě mřížek velmi výhodné. Když pošlete tipy na sušení, ráda zveřejním.
RaDi a pan František Mezek
Datum poslední aktualizace: 18. 6. 2023 20:48