Ořechy
Ořechy
Letos se u nás urodily ořechy v míře více než hojné. V našich krajích najdeme nejčastěji ořechy vlašské a lískové. Když se podíváte na vyloupaný vlašský ořech, vypadá trochu jako lidský mozek. Tato jeho podobnost není náhodná. Našemu mozku velmi prospívají. Vlašské ořechy snižují cholesterol a zabraňují „kornatění“ tepen. Konzumace několika vlašských ořechů po větším jídle pomáhá tělu vyrovnat se s negativním působením zkonzumovaných tuků. Lískové ořechy povzbuzují funkci střev, vývoj svalstva a zlepšují kvalitu cév. Ořechy zlepšují hladinu tuků v krvi. Pokud nemáte tyto hodnoty dramaticky zvýšené, máte velkou šanci vyrovnat hladiny pouhou konzumací cca 5 deka ořechů denně. Kdo jí ořechy více než 5x týdně, snižuje riziko vážného srdečního onemocnění (infarktu myokardu) přibližně o polovinu. Jak zpracovat ořechy asi všichni víme. Tak jen krátké opakování. Při sušení dejme pozor na plísně. Dobře usušené ořechy skladujeme na suchém místě. Vyloupané ořechy můžeme zamrazit, ale to zabírají místo v mrazničce. Velmi jednoduché a funkční je nasypat vyloupané suché ořechy do sklenice a zavařit. Obvykle zavařuji půl hodiny na 90°C. Skladovat je pak můžeme ve spíži a i po roce jsou ořechy velmi chutné, bez známek žluknutí. Můžeme zkusit připravit i čaj z ořechových skořápek. Při louskání ořechů získáme jádra a větší hromádku slupek. Z těch si můžeme uvařit čaj. Posílí nám imunitu a je navíc velmi chutný. Stačí nám asi 6 skořápek, ty povaříme ve čtvrt litru horké vody asi 15 minut. Přecedíme a pijeme mírně vychladlé. Můžeme sladit medem. Konzumujeme 2x denně dokud přetrvává riziko respiračních onemocnění. Čaj upravuje hladinu cukru v krvi - pomáhá cukrovkářům. Silný odvar působí příznivě na vředy. Můžeme použít i na oplach vlasů. Zvláštní součástí ořechů jsou takzvané ořechové příčky nebo přepážky, někdy se můžeme setkat i s označením membrány. Ty vznikají společně s jádrem ořechu, aby podpořily vitální aktivitu plodu a zajistily jeho zrání. Vykonávají ochrannou funkci, to znamená, že zabraňují poškození jádra parazity a chorobami. Příčky obsahují mnohem více jodu, než samotné jádro ořechu. Ten je tělem dokonale absorbován a doplňuje tak nedostatek jodu v těle. Příčky také obsahují alkaloidy a glykosidy, které snižují vstřebávání cukru ve střevě.
Tinktura z ořechových příček
Do cca dvou třetin sklenice nasypeme ořechové příčky, zalejeme vysokoprocentním alkoholem a necháme dva měsíce odležet. Pak můžeme začít užívat. Příčky můžeme scedit nebo lze v alkoholu i ponechat. Směs pak bude silnější. Užíváme 2 - 3x denně cca 10 kapek.
Velmi chutná varianta je samozřejmě ořechovka. Jde o ořechy sbírané na Svatého Jana naložené v alkoholu. Tento polotovar bude mít už teď krásnou, tmavě hnědou barvu. Po scezení získáme ořechovou tinkturu. Můžeme přidat karamelový sirup, ve kterém povaříme skořici, badyán, kardamom a můžeme i červený pepř. Získáme ořechový likér. Po přidání smetany nebo kondenzovaného mléka můžeme ochutnat lahodný nápoj, který se velmi podobá Baileys J Dobrou chuť.
Datum poslední aktualizace: 2. 10. 2023 18:31