Jablka
Podzim pomalu přebírá svou vládu. Na zahradě sklízíme plody svého úsilí. Zpracováváme ovoce a zeleninu na zimní období. Mám moc ráda tenhle zázrak, kdy jabloň vykvete a na stromech se objeví plody. Příroda si poradí i bez našeho přičinění, ale někdy je dobré jí pomoci prořezem nebo postřikem. Když pak strom vydá své dary, máme k dispozici chutné a zdravé plody. Máme teď plné ruce práce, protože mi přijde jako neúcta k matce přírodě nezpracovat tyto její dary. Výrobky z domácích plodin pak mají neopakovatelnou, opravdu výbornou chuť. Dnes bych se ráda zastavila u jablek. „.Kdo jablko denně sní, k tomu lékař nechodí" praví anglické přísloví. Obsahují mnoho vody, málo sacharidů, vitamín C, minerální látky (draslík, hořčík i železo). Snižují hladinu tuků v krvi – cholesterolu – snižují krevní tlak. Čistí střeva, obsahem draslíku podporují nervové přenosy podnětů, funkci ledvin i svalů.
Moc se mi líbí, když jablka, co nám příroda nadělila, zpracujeme. Co s nimi? Tady je pár tipů:
Sušená jablka – křížaly
Zdánlivě jednoduchá činnost. Jablka nakrájíme a usušíme. Ano a teď pár dobrých rad navíc. Ke krájení můžeme použít kráječ a loupač jablek. Můj oblíbený je tenhle. Obrázek loupače slupek a pak rozmixovaných slupek. Vypadá jak 50 let starý přístroj, ano je trochu retro, ale jsem s ním moc spokojená. Jablka nebo i hrušky v jednom kroku nakrájí do tenké spirály, oloupe a zbaví jadřince. Pak už stačí jen sundat oloupané, nakrájené jablko, překrojit na půlkolečka a naskládat do sušičky. Kdo nechce mít křížaly do hněda, namočí jablka na chvíli do citronové vody a pak nechá na utěrce okapat. Zdravou, oloupanou slupku dáme sušit na jedno plato. Usušené pak buďto nastříháme na kousky a použijeme jako přídavek do chutného čaje na běžné pití nebo rozmixujeme na výkonném mixeru na prášek a přidáváme jako vlákninu stejně jako třeba Psylium. Takto připravené křížaly se snadno koušou a je to opravdu chuťová delikatesa.
Jablečná přesnídávka
Rozkrájíme zdravá jablka na čtvrtiny, dáme do hrnce s troškou vody nebo jablečného moštu, můžeme přidat skořici nebo kardamom nebo badyán, co máme rádi a pod pokličkou chvilku dusíme. Na výkonném mixeru rozmixujeme a hotovou kaši přecedíme. Tak odstraníme zbytky jadérek a ohryzků. Hotovou směs nalijeme do skleniček a zavaříme. Pokud se nám směs zdá příliš řídká, zamícháme do ní puding a necháme přejít varem. V zimě pak můžeme konzumovat jen tak, k televizi jako dietní zákusek, nebo si připravíme jednoduchý jablečný dort.
Jablečný dort:
do mísy naskládáme nebo i nasypeme piškoty, na to nalijeme jablečnou přesnídávku, přetáhneme misku folií a dáme do lednice na 24 hodin. Pak krájíme nebo lžící nabíráme dezert. Podáváme se šlehanou smetanou. Výborné, jednoduché.
Jablečné - ovocné smoothies
Vezmeme jablko, překrojíme na polovinu, celé dáme do výkonného mixeru, přidáme další ovoce např. švestky, rakytník, meloun, meruňky, banán a rozmixujeme. Můžeme přisladit medem nebo já dávám dvě lžíce marmelády. Přidá to další chuť. Výborné jako lehká svačina nebo dáme do lednice a po naředění pijeme jako juice. Obrázek smoothie
Jablečný mošt
Získat šťávu můžeme v odšťavňovači, to je vhodné pro menší množství. Když máme jablek více tak je tzv. našrotujeme - nasekáme v drtiči jablek a pak lisujeme. Mošt buďto zamrazíme , zavaříme nebo můžeme konzervovat sorbanem draselným.
Jablečný ocet
Nakrájíme jablka, zalijeme vodou, můžeme přidat pár lžic cukru, sklenici překryjeme plátnem a necháme kvasit na teplém místě. Po vykvašení scedíme a necháme ocet uležet. Doba uležení se pohybuje i v řádu let, ale můžeme konzumovat i čerstvý. Jen bude světlejší a ne tak silný.
Jablečná marmeláda
Nejraději používám mixy. Například dnes připravuji marmeládu z bezových plodů s jablky. Půl bezinek, půl jablek. Obereme kuličky, dáme do hrnce, přidáme jablka rozkrojená napůl a vaříme. Nechat přejít varem je důležité, jinak by černý bez mohl být mírně projímavý. Přidávám koření Babička, ale můžete nahradit skořicí, badyánem, kardamomem. Připravujeme tak, jak jsme zvyklí. Já povařím, pak rozmixuji, přecedím, přidám cukr a citrusový pektin, Méně je někdy více. Mám velmi výkonný mixer, a když ho nechám mixovat déle, tak kompletně rozmixuje i zrníčka. Více mi ale chutná, když nechám rozmixovat jen chvilku , to je ne tak moc a pak přccedím. V cedníku zůstanou zrníčka. Vařím asi 3 minuty, dám do skleniček a otočím víčkem vzhůru. Pokud se vám zdá marmeláda řídká, můžete přidat agar.
Rozdíl mezi agarem a želatinou asi známe. Agar je rostlinného původu, želatina živočišného. Pokud nejsme vegetariáni, je pro nás asi podstatná tepelná úprava. Želatina se nevaří, jen se nahřeje a pak ztuhne. Agar naopak ke ztuhnutí potřebuje přejít varem. Proto do marmelád používám raději agar.
Stejně můžeme připravit jablečnou marmeládu s rakytníkem, s jeřabinami, s rybízem , s jostou, s jahodami, s agonií, tam pozor na vyzrálost kuliček.
Moc ráda mám marmeládu z poloviny množství jablek, půl švestek, koření.
Tenhle štrůdl peče moc ráda paní Velebilová.
Rozhovor s ní je na jiném místě časopisu.
Složení: 35dkg hladké mouky, 1 ztužený tuk, 12 polévkových lžic piva. Zpracujeme těsto a necháme odpočinout, nejlépe do druhého dne. Nastrouháme na těsto jablka, okořeníme skořicí a přidáme cukr a trošku vanilkového cukru. Upečeme.
Jablečná marmeláda s chilli
Recept dne od šéfkuchaře restaurace Les Moules Radka Vlasáka.
Ingredience: •Jablka 1 kg, chilli papričky 80 g, cukr 80 g, portské víno bílé 3 dcl, skořice 1 ks, sůl , máslo 80 g
Postup:
Oloupaná jablka zbavená jádřince, opečeme na másle spolu s nakrájenými chilli papričkami bez semínek. Přidáme trochu cukru a za občasného míchání necháme zkaramelizovat. Zkaramelizovaná jablíčka zalijeme portským vínem, přidáme špetku soli a tyčinku skořice. Poté pod poklicí jablka hodinu prováříme, dokud se nerozvaří. Poklici sejmeme a už jen pomalu hmotu sváříme do husta. Přes síto přepasírujeme a ještě teplou můžeme podávat k přírodně pečeným masům či vepřovému ovaru.
Zavařená strouhaná jablka
Jednoduché, rychlé, efektivní. Jablka nastrouháme do sklenic, pokud možno vytlačíme vzduch, posypeme špetkou skořice, zavaříme. V zimě během pár minut upečete vynikající jablečný závin. (rdn).
Datum poslední aktualizace: 19. 6. 2023 10:07