Housky, chleba
Chleba je boží dar. Se začátkem omezení vyvstala potřeba domácího pečiva. Zakoupení domácí pekárny nám umožní prodloužit intervaly nákupu potravin a přitom mít čerstvé pečivo. Existují spotřebitelské testy domácích pekáren. Osobně jsem používala s jedním hákem i se dvěma. Pekárna s dvěma háky bývá většinou větší, ale není to pravidlo. Pro běžnou rodinu stačí i menší s jedním hákem. Pečivo je stejně nejlepší čerstvé. Kromě jiného se pekárny liší počtem programů. Ze zkušenosti mohu říci, že je to stejné jako s jakýmkoli jiným spotřebičem. Má hodně programů, ale ve finále používáte tak 4 oblíbené. Osobně používám pekárnu nejčastěji k přípravě těsta. Je moc příjemné, nelepí se, opravdu luxusní záležitost. Nejčastěji připravuji těsto na housky, bagety. Výborné je těsto na pizzu nebo třeba na smažené vdolečky. Langoše jsou taky moc dobré. V pekárně se dá připravovat i jogurt, smažit v ní škvarky nebo péct sladká buchta. Upečený chleba má tvar čtvercový nebo obdélníkový podle tvaru pekárny. Lze i umíchat těsto, dát vykynout na ošatku a upéct v troubě.
Housky z domácí pekárny
Přísady dáme do pekárny v uvedeném pořadí. To je nejdříve dáváme tekuté, pak teprve tuhé.
300ml vody, 500ml mouky, 1ČL cukru, 1ČL soli, 1PL sušených kvasnic nebo kostka čerstvých.
Mouky můžeme střídat podle nálady. Většinou dávám asi 300g bílé a 200 g směsi. Na směs můžeme použít žitnou, žitnou chlebovou, pšeničnou chlebovou, špaldovou, grahamovou, pohankovou, lupinovou, můžeme přidat slunečnicová, sezamová, konopná, lněná semínka. Místo části vody můžeme použít mléko nebo jogurt. Když se těsto míchá, vizuálně ho zkontroluji. Utvoří-li se z těsta koulička, je to ta správná hustota, kdy těsto i krásně vykyne. Pokud je těsto moc řídké a táhne se, přidám pár lžic mouky. Moc se mi líbí využití kráječe na jablka. Udělá na housce tvar kaiserky. Dají se koupit i originální formičky, ale tato víceúčelovost se mi líbí víc.
Datum poslední aktualizace: 19. 6. 2023 10:08