Obec Kotenčice
Obec
Kotenčice

Cukety

cuketa

viz zpravodaj 3 2023

Cukety

Kromě bylin dozrává v zahradě úroda a tak je radost ji jíst a připravit tak, abychom si i v zimě mohli užívat těchto darů. Hodně lidí se vrací k domácímu zpracování ovoce a zeleniny. Kromě cenového hlediska je důležité i to, že víme, co jíme. To je třeba pro mě moc důležité. Kupovaná zelenina navíc není většinou tak aromatická.

Dnes má mnoho z nás na zahradě sazenice cuket. Někdy to vypadá, že nebudou (to když úřadují slimáci), pokud rostlina ustojí počáteční nájezdy hnědých potvůrek, pak se často stává, že nevíme jak zpracovat velké množství plodů.

Cuketa je kultivarem jednoleté plodové zeleniny pocházející od tykve obecné stejně jako třeba dýně. Zatímco tykev je amerického původu, cuketa neboli cukína byla vyšlechtěna v Itálii. Cuketa připomíná keřík, má velké listy na dlouhých řapících, květy má žluté a plod je dužnatý a protáhlý, tvarem se podobající okurce.

Cuketa obsahuje zejména mnoho vody až 90 %, díky tomu je vhodná do jídelníčku všech, kteří se snaží zhubnout. Dále obsahuje vlákninu, vitamíny C a B, draslík, vápník, hořčík a fosfor. Cuketa je bohatá na vitamin B6. Výzkum naznačuje, že tento vitamín může pomoci s regulací glukózy v krvi. Vitamin B6 může dokonce pomáhat proti cukrovce.

Cuketa má v zásobě i další zdravotní benefity. Sloučeniny jako lutein a zeaxanthin chrání buňky oka filtrováním vlnových délek modrého světla. Strava bohatá na tyto sloučeniny může snížit riziko vzniku šedého zákalu nebo jiných zdravotních problémů souvisejících s očima.

Cuketa navíc tělu poskytuje antioxidant zeaxanthin a několik dalších sloučenin, které mohou hrát významnou roli v prevenci rakoviny.

Kdysi jsem si koupila knížku od herečky Jany Štěpánkové „Tak tady jsou ty slíbené recepty, paní Ehmová“. Mám ještě tu původní z roku 1994, pro velký úspěch vyšla znovu, takže se dá koupit i dnes. Kuchařka je napsaná vtipně a s grácií. Četla jsem ji kdysi jako beletrii a moc se mi líbila. Za dob, kdy o cukety nebyl moc zájem, mi k nim otevřela dveře. Zaujal mě postřeh paní Štěpánkové, kdy psala, že její manžel si ráno vzal starou klasickou kuchařku, zapíchl do ní nůž a tam, kde se otevřel, zkoušel uvařit recept, jen s přidáním cukety. Většinou se to prý povedlo.

Tenkrát se mi moc líbil základní recept na takzvanou Královskou cuketu. To je cuketa nakrájená na kostičky, osmažená na másle. Můžeme přidat cibuli. Velmi chutná večeře. Pokud jste masožravci, přidejte do hotové směsi domácí zavařené maso a prý je to „nebe v hubě“. J

Pokud se vám stane, že opomenete sebrat plody a přerostou, můžete z nich udělat cuketové zelí. Příprava je stejná, je jemnější, tolik nenadýmá. Zavařit ho můžeme tak, že cuketu nastrouháme, dáme do sklenic, mírně zmáčkneme a zalijeme lákem na okurky. Zavaříme na 90°C cca 25 minut. Příprava takového zavařeného zelí je už velice rychlá. Uděláme zásmažku s cibulkou, provaříme s trochou vody, vyklopíme sklenici a je hotovo. Stejně můžete nastrouhat i dýni, jen tedy budete mít třeba oranžové zelí J.

Přerostlé cukety se špatně loupou. Proto je můžeme rozkrojit na polovinu, vydlabat semínka a upéct s ochuceným mletým masem. Nebo z nich můžeme udělat takzvaný zelený kaviár. Cukety upečeme, vydlabeme lžící, měkkou dužinu rozmačkáme a necháme vykapat přebytečnou vodu. Přidáme nasekaná rajčata, česnek, sůl, pepř a majolku nebo olej. Získáme výtečnou pomazánku na čerstvý chléb.

A jen krátce připomenu, že nastrouhanou s cibulí, rajčaty, paprikou, pórkem můžete podusit a zavařit na základní zeleninovou směs pod maso, k topinkám. Tak dobrou chu

Datum vložení: 2. 10. 2023 18:45
Datum poslední aktualizace: 2. 10. 2023 18:51
Autor: Radi Nosálová

Kalendář

Po Út St Čt So Ne
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
1
25 26 27 28 29 30 31

Mobilní aplikace

mobilní aplikace V OBRAZE

Sledujte informace z webu na chytrém telefonu pomocí mobilní aplikace.