Bez černý (Sambucus nigra)
V teplejších částech naší republiky už v tuto dobu může být odkvetlý. U nás myslím ještě máte šanci nasbírat květy. O čem mluvím? O černém bezu. Ne nadarmo se říká, že: „Před heřmánkem smekni, před bezem klekni.“ Černý bez má magické kouzlo. Kdo sedí v době letního slunovratu u černého bezu, pozná, že se ocitl v blízkosti tajných dveří do podzemní říše bohyně Země, paní Holle. V galské Francii se říká, že v každém květu sedí víla. Když začal být svět špatný, ukryly se všechny víly do bezu. Je známo, že Paní Holle, velká bohyně života a smrti, je také vládkyní duchů, vil a elementárních bytostí. Holle – germánská Hel – je archaická bohyně, kterou zná každý národ pod jiným jménem. To ona přivádí duše mrtvých zvířat a lidí (stejně jako semena rostlin) do podzemní říše a nechává je pak zase zrodit v novém cyklu, v novém převtělení. A stejně dvojznačný jako bohyně je i její stromek: Kvete bíle, zralé bobule jsou však černé; je jedovatý, ale i léčivý, světlý a zároveň temný; strom je „těžký“ a stahuje do hlubin, jeho dřevo je však vzdušné a lehké. Bezové hůlky se používají k vyhánění zlých duchů nebo myšlenek. Autorka Harry Pottera asi věděla, o čem píše, když ta nejmocnější hůlka byla právě z bezu.
Bez mám velmi ráda. Kromě bezového sirupu z květů, smažených květů ( kosmatice), likéru ze zralých plodů můžete použít sušené květy na čaj, ale i mixované jako součást koření. Listy se používají k zábalům na nemocné klouby. Odtud pochází spojení, smrdí to jako bolavá noha. Vyzkoušejte, poznáte sami J Z listů můžeme připravit tinkturu, nálev, obklad. Tinkturu z listů a čerstvé listy použijte na obklady kloubů, při otocích nohou, které může být způsobeno zadržováním vody v organismu. Listům narušte strukturu, pomačkejte je, dejte na kloub, zamotejte do potravinářské folie, přes to zaviňte kus čisté látky, aby kloub byl v teple a jděte spát. Ráno doporučuji vyjít ven a rozbalovat minimálně v dobře větratelné místnosti.
Květ černého bezu se používá v tradiční medicíně a v mnoha různých kulturách již odpradávna. Vědci objevili, že černý bez je dokonce jednou z nejstarších bylin, která byla kultivována člověkem. Pěstovat jej člověk začal před 4000 lety. Hlavním důvodem, proč jsou květy černého bezu tak oblíbené, jsou jeho antiseptické, antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. Tradičně se květ černého bezu používá při detoxikaci, při léčbě astmatu a alergií.
A tady je pár tipů na zpracování:
Bezový čaj
Můžeme sušit a přidávat do čajů. Moc ráda ho používám do směsí. Podporuje pocení a je ideální při nachlazení.
Kosmatice
Tento zvláštní název v sobě ukrývá květy smažené v těstíčku. Podáváme na slano i na sladko.
Sirup z květů černého bezu
Receptů a postupů jak připravit sirup z černého bezu je spousta. Pro všechny platí jedna důležitá věc, všechno musí probíhat v naprosté čistotě a láhve na uskladnění musí být sterilní, jinak se může stát, že vám sirup zkvasí. A co na přípravu potřebujete? Cca 40 květů bezu 3 velké bio/chemicky neošetřené citróny, 3 kg cukru krupice, 3 litry převařené vody, 1 PL kyseliny citrónové. Květy se neoplachují ani neotřepávají od nežádoucího hmyzu. Stačí nechat chvíli rozložené na sluníčku a hmyz odleze. Květy dáme do nádoby, zalejeme je 3 litry převařené a vychladlé, ale ještě vlažné vody. Po cca 12 hodinách přidáme ke květům šťávu z citrónů společně s celými slupkami. Necháme louhovat dalších 12 hodin. Scedíme. Pokud nám nevadí malé kousky bylin, lze přelít přes sítko, pro mě je to rychlejší varianta. Když pak necháme sirup usadit a přeléváme do sklenic, na dně mohou být případné zbytky pylu. Ty neuchováváme na pozdější konzumaci, ale vypijeme tuto část hned.
Do výluhu přidáme cukr a kyselinu citrónovou a zahříváme tak, aby se cukr pomalu rozpustil. Jakmile sirup dosáhne bodu varu je hotovo. Takto připravenou směs nalejeme do předem připravených sterilních lahví (nejlépe z tmavého skla) se špuntem. Doléváme až do vršku a nahoru můžeme přidat malou lžičku slivovice. Pomůže zakonzervovat sirup. Skladujeme ho nejlépe na chladném a temném místě.
Zkuste nahradit cukr karamelem, přidat trochu skořice a kardamomu a sirup bude mít plnější chuť. Bezový sirup beru spíše jako léčivou věc, kde mi v době nemoci trochu cukru nevadí. Pokud by někdo chtěl dietnější variantu, lze v sezoně pít limonádu.
Bezová limonáda
Svaříme 4 litry vody, přidáme 400 g cukru, 4 květy bezu a 1 citron (vymačkat stavu a pak nakrájet i s kůrou. Nakonec přidáme 1 lžičku sušeného droždí. Dle chuti můžeme dát méně cukru a více květů bezu. Kvůli použitým kvasnicím může mírně připomínat burčák. Necháme 24 hod (i 48) v teple a pak stočíme do lahví a uložíme do lednice.
Můžeme udělat i variantu se stévií nebo lipií úplně bez cukru. To už nechám na vás. Lze také udělat variantu bez kvasnic. Ta je bez bublinek. Na fotografii vidíte obě varianty. Vlevo s kvasnicemi, vpravo bez. Právě mi stojí na kuchyňské lince .
Bezinkový likér
Kuličky bezu povaříme ve vodě. Je to důležité, protože jinak působí velmi projímavě. Přecedíme, do šťávy přidáme cukr, kávu, skořici, kardamom. Opět mírně povaříme a scedíme do sklenic. Nahoru můžeme opět přidat lžičku slivovice. Moje babička s tetou tento lektvar popíjely za dlouhých zimních večerů z maličkých skleniček. Vždy jednu jako lék.
Bezová marmeláda
Kuličky můžeme použít i k přípravě výborné marmelády. Mám vyzkoušeno, že například směs jablek a bezinek vytvoří velmi chutnou kombinaci. K přípravě marmelády používám jablečný pektin. Jde o zdravou variantu zahušťujícího přípravku. Lze použít i agar, ten je nutno též krátce povařit. Marmeládu připravte podle svého oblíbeného receptu, kdybyste si nevěděli rady, ráda zodpovím případné otázky.
Kořen bezu má podobné účinky jako listy a květy. Já ho nesbírám, protože bych ho musela vytrhnout a nechci.
Až zase někdy půjdete kolem bezu, zkuste se zastavit a popovídat si s vílami .
Důležité upozornění. Bez sbírejte pouze v čistém prostředí nikoli kolem silnic a dejte si pozor i na poli na blízkost plodin, které se stříkají. Velmi pravděpodobně je postříkaný i keř s bezem. (rdn)
Datum poslední aktualizace: 16. 6. 2023 8:57