Obec Kotenčice
Obec
Kotenčice

Bác

bác

Tradiční místní recept

Bác - Bacán

Občas se dívám na soutěžní pořad Kde domov můj. Člověk se tam dozví zajímavé věci a je to taková odpočinková chvilka. 30 srpna se ptal pan Háma, co je to bacán. Odpověď byla: „ Jde o buchtu z řidšího těsta, která se nalije na pekáč, bývala z ječné mouky a syrových brambor do něj se přidalo mléko a kvásek, dnes se dělá i z mouky pšeničné. Bacán se jí samotný nebo jako příloha k různým omáčkám. Tato buchta se peče na Domažlicku. Hned mě napadlo, že je hodně podobné místní buchtě zvané bác.

Oslovila jsem jednu rodačku a jsem moc ráda, že vám můžu poskytnout recept na slaný koláč jménem

Bác.

Potřebujeme:40dkg vařených brambor, 40-50dkg polohrubé mouky, 1-2 vejce, 1/4l mléka, sůl, česnek, majoránka, droždí (kostka).

Brambory nastrouháme, osolíme, přidáme česnek (raději více), majoránku, vejce, mouku, rozdrobené droždí a zalejeme vlažným mlékem. Pořádně promícháme. Těsto musí být tuhé, kynutím řídne. Po vykynutí nalejeme na sádlem vymaštěný plech, posypeme škvarky a celým mákem. Necháme na plechu opět asi hodinu kynout. Pak vložíme do horké trouby (cca 200°C). Po zapečení, to je asi po 15minutách, potřeme těsto sádlem. Pečeme do růžova. Dobrou chuť.bác

Datum vložení: 7. 10. 2024 19:45
Datum poslední aktualizace: 7. 10. 2024 19:49
Autor: RaDi Nosálová

Kalendář

Po Út St Čt So Ne
25 26 27 28 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Přihlášení k odběru zpráv

Dostávejte informace z našeho webu prostřednictvím SMS a e-mailů

Mobilní aplikace

mobilní aplikace V OBRAZE

Sledujte informace z webu na chytrém telefonu pomocí mobilní aplikace.