Obec Kotenčice
Obec
Kotenčice

Chleba

vše co potřebujeme vědět k upečení

Chleba

V dnešní době je někdy výhodnější si chleba a pečivo upéct, než jít do obchodu nakoupit. Tady jsou rady a tipy a návod na upečení chleba.

Mouka – použijeme nejlépe chlebovou mouku. Velmi výhodné je přidávat i různé celozrnné mouky namátkou žitnou, pohankovou, mleté lněné semínko, mouku z faba fazolí, lupinovou mouku, kurrakanovou , ječnou mouku. Jednou ze základních je též špaldová. Začneme opatrně. K základní mouce hladké nebo chlebové přidejme lžíci nějaké zdravější. Podle toho jak nám bude chutnat, můžeme příště přidat i více.

Semínka – Přidají zdravé složky a také vylepší chuť. Můžeme použít hnědé nebo zlaté lněné semínko, sezamové, slunečnicové semínko, ale také například vlašské ořechy.

Droždí, kvásek

Lze si vyrobit kvásek, ale to je běh na delší trať. Existuje zkratka Poprvé použiju droždí. Udělám kvásek tak, že droždí smíchám s trochou cukru a mouky a nechám vykynout. Pak zpracuji těsto.

Trochu těsta nechám v míse, přidám vodu, já vždy stěrkou vyčistím stěny mísy. Zbytek těsta smíchaný s trochu vody přendáme do sklenice a uklidíme do lednice nebo necháme v míse a odneseme do chladu. Pokud chceme péct příště, přidáme mouku nejlépe večer , necháme prokvasit, když jdeme okolo tak přepracujeme a druhý den můžeme péct chleba. Takhle se dá kvásek používat opakovaně. Když přidáme jen bílou mouku, lze péct i buchty , rohlíky nebo pizzu.

Sůl, kmín

Sůl používáme mletou. Když se napoprvé nepovede chleba dosolit, lze posolit i krajíc. Kmín je velmi dobrý když celý kmín umixujeme v mixeru. Některé kousky zůstanou celé, některé se nasekají a kmín má velmi příjemnou, čerstvou vůni.

Nádoba na pečení chleba - Používám litinový hrnec. Do něj dám maličko oleje, posypu moukou a na to vyklopím těsto. Na fotce je hrnec po vyklopení chleba. Jsou vidět zbytky mouky. Lze použít i skleněnou zapékací mísu, jen u předehřevu pokládejte opatrně, aby mísa nepraskla.

A tady je návod na pečení chleba, který jsem kdysi dávala k sobě na stránky. Když chleba sem tam propracujeme, bude jen dobře.

chleba bez hnětení.

Potřebujeme: 3 hrnky hladké mouky (1 hrnek hl. m, 2 hrnky chlebové hl. m. nebo mícháme dle libosti)

Místo části mouky jsem přidávala i slunečnicová a sezamová semínka

1,5 hrnku vody

půl lžičky sušeného droždí ( necelá půlka čerstvého)

lžičku a půl soli

může být drcený kmín, nebo trochu chlebového koření

Smícháme všechny sypké suroviny, přidáme vodu a promícháme. Přikryjeme folií nebo utěrkou a necháme 12-18 hodin kynout. Jednou jsem chléb potřebovala dříve, dala jsem ho péct po 6ti hodinách a šlo to taky. Poslední dobou to dělám tak, že když jdu kolem tak chleba propracuji.

Zapneme troubu asi na 200-230°C. Do ní dáme pekáč s pokličkou, litinový hrnec nebo varnou skleněnou nádobu s pokličkou (pozor vyndávejte hodně opatrně).

Těsto vyndáme z mísy na pomoučenou desku a přeložíme několikrát strany přes sebe. Skládám vždy takovou „obálku“, aby se nepomoučněné kraje pěkně zabalily doprostřed chleba. Posypeme moukou a necháme ještě kynout, právě tu půlhodinu co se bude nahřívat pekáč. Když spěchám, stačí i 20 minut. Vyklopíme těsto do rozpáleného pekáče, přiklopíme a dáme na půl hodiny do trouby. Po půl hodině odklopíme a ještě čtvrt hodiny dopečeme podle toh,o jak chceme mít tmavou kůrku.

TIP: Těsto zpracovávám v míse, hrnec nechám nahřát a těsto nevyndávám na vál, ale vyklopím rovnou do hrnce. 

Po vyndání je chleba hodně tvrdý, ale za chvíli změkne a zvláční. celý chleba

hrnec, jsou vidět zbytky moukyhotovo

RaDi

Datum vložení: 1. 4. 2020 13:56
Datum poslední aktualizace: 1. 4. 2020 14:55
Autor: Správce Webu

Kalendář

Po Út St Čt So Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15
1
16
1
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Mobilní aplikace

mobilní aplikace V OBRAZE

Sledujte informace z našeho webu na svých chytrých telefonech. Využívejte naši novou mobilní aplikaci – V OBRAZE.

Volně ke stažení:

Google Play

App Store